Škoda Octavia třetí generace: všechno o chystané novince

Takhle bude vypadat nová Škoda Octavia! Tedy alespoň podle odhadů francouzských novinářů. Francouzský automobilový magazín L´automobile magazine zveřejnil svůj předpoklad podoby třetí generace Octavie, a k tomu přidal i řadu dosud neznámých informací. Na co se tedy můžeme těšit?


Vydáno: 6.2.2010

Podle francouzského magazínu L´automobile magazine se premiéra třetí novodobé Octavie chystá na rok 2013. Měla by dostat dynamičtější a emotivnější křivky, což je přání Waltera de Silvy, designového šéfa koncernu Volkswagen. Tímto úkolem pověřil hlavního designéra Škody Jozefa Kabaně.

TIP: Nová Škoda Octavia 3 byla představena. Foto uvnitř

Podle renderů francouzského magazínu, které vidíte v naší fotogalerii, by design nové Octavie zřetelně vycházel z většího Superbu. Od toho by si prý mohl vypůjčit systém otevírání zadních dveří Twindoor. Tomu ale moc nevěříme, Octavia byla vždy rodinným liftbackem a nečekáme, že by si vedení trouflo dělat tak významné změny.

Ve stopách předchůdce

Třetí generace Škody Octavia se bez jakýchkoli pochyb objeví na trhu nejen jako liftback, ale i kombi. Měla by stát na nové platformě koncernu Volkswagen, na níž se v roce 2012 postavá sedmá generace Volkswagenu Golf, a jejíž premiéra by se mohla odehrát už o rok dřív s příchodem nové Audi A3.

L´automobile magazine přichází ale i s konkrétními čísly: třetí Octavia prý naroste o šest centimetrů do šířky (ze současných 1769 mm na  cm). Délka by měla zůstat stejná (4569 mm), přitom by se ale měl protáhnout rozvor (z dnešních 2578 mm na 2620 mm). To všechno by prospělo jízdním vlastnostem. Větší rozvor i šířka má navíc přinést více místa pro posádku, ale i rozměrnější zavazadlový prostor, než současných 560 litrů.

Moderní technika, žádný hybrid

Všechny verze nové Octavie by měly být vybaveny systémem Stop&Start (automatické zhasínání motoru, když není potřeba aby běžel). Stejně jako u současné generace se objeví „ekologická“ verze GreenLine, narozdíl od dnešní naftové ale bude benzinová: konkrétně s motorem 1.2 TSI a emisemi méně než 100g CO2/km.

Změnou oproti původnímu plánu prý bude zrušení plánované hybridní Octavie. Zachovány ale mají být současné verze 4×4 s pohonem všech kol i allroad Scout. Zůstane i sportovní verze RS, ale oproti současným 200 koním by výkon přeplňovaného benzinového dvoulitru mohl činit i 270 koní, stejných jako má současný Golf R (Octavia RS by tak mohla dostat pohon všech kol).

Nová Octavia Tour?
A jak dopadne současná druhá generace Octavie? Měla by nahradit nesmrtelnou Octavii Tour, která se od roku 1996 stále nepřetržitě vyrábí a prodává (nyní jako levnější varianta pro nenáročné zákazníky). Druhá a třetí generace by se tak prodávaly současně.

TIP: Nová Škoda Octavia 3 byla představena. Foto uvnitř

Text: Redakce
Foto: L´automobile magazine

Galerie