Volkswagen Passat R36: nový dálniční stíhač pro policii

Výběrové řízení na 16 rychlých vozů vyhrál Volkswagen s nejsilnějším provedením modelu Passat. Jeho parametry jsou následující: benzinový šestiválec 3,6 litru, 300 koní, zrychlení z nuly na sto za 5,6 sekundy, maximální rychlost omezená na 250 km/h. A pozor – vozy budou v civilním provedení.

Vydáno: 30.8.2008

Policie za nová auta zaplatí 18,7 milionu korun. Passaty R36 přihlásila do tendru společnost Samohýl Auto a.s., autorizovaný prodejce značky Volkswagen. Podle mluvčí policejního prezídia Veroniky Benediktové společnost Samohýl Auto a.s. nejnižší cenu a z hodnocení vyšla jako nejvhodnější.

„Lidé si nejprve myslí, že jde o obyčejný sedan. Ale teprve ve chvíli, kdy je s řevem předjedete, si uvědomí jeho výjimečnost. Je to takový nenápadný sportovec, se kterým můžete jet na jednání a užít si předtím trochu adrenalinové zábavy,“ napsali jsme v červnu v testu Passatu R36. Celý si ho můžete přečíst zde.

Policie požadovala, aby vozy, přihlášené do soutěže měly zážehový motor o objemu minimálně dvou litrů, maximální rychlost 250 km/h a zrychlení z 0-100 km/h nižší než 7 sekund. Kromě toho měly disponovat pohonem všech kol. Typ převodovky nerozhodoval, mohla být jak manuální, tak automatická.

Další důležitou informací je to, že auta budou v civilním provedení a všechny policejní úpravy budou skryté. Nápis „Policie“ za zadním sklem bude možné rozsvítit, modrý maják bude snímatelný. Auta budou navíc vybavena výstražným rozhlasovým zařízením, kamerovým systémem a radarem na měření rychlosti.

Jaká auta soutěžila?
Firma Samohýl Auto dala do tendru Volkswagen Passat R36, stejné auto nabídla i společnost Cross Zlín. První zmíněná společnost se svou nabídkou zvítězila. Škoda Auto do tendru šla s modelem Škoda Superb 3.6 FSI 4Motion, značku Audi s vozem Audi A4 3.2 FSI quattro nabídl Import Volkswagen Group. Firma AuTec Group chtěla v tendru uspět s vozem BMW 330 XI a firma A. Charouz poskytla Volvo S80 T6.

Text: Redakce
Foto: Jan Markovič

Galerie