Snížení rychlosti na další pražské radiále: 50 km/h na Strakonické

AKTUALIZOVÁNO. Oblíbené omezování hluku má další oběť. Další významná pražská dopravní tepna se totiž dočkala snížení rychlosti. Na Strakonické v úseku mezi Lahovičkami a Malou Chuchli se ode dneška jezdí obousměrně rychlostí padesát kilometrů v hodině. Dosud přitom nebyla problémem osmdesátka. A žádné nehody se neděly – není divu, na přehledné rovné čtyřproudovce oddělené svodidly.


Vydáno: 28.4.2012

Aktualizace (2.5.2012): Odpovědní úředníci se chytili za nos a na část Strakonické vrátili osmdesátku. Otázkou je zda se zamysleli po přečtení našeho článku a nebo díky žádosti naší redakce o informace. Zajímalo nás totiž, na základě jakých podkladů bylo rozhodnuto o snížení rychlosti a chtěli jsme vědět jméno odpovědné osoby.

Současný stav ve směru do centra je tedy takový, že maximální rychlost 50km/h je nutno dodržovat pouze v úseku od sjezdu na Radotín po sjezd k sádkám. Dále pak již platí maximální rychlost 80km/h jako dříve. Omezení tak platí pouze při průjezdu skutečně obytné části Lahoviček a tedy se již dá věřit dodatkové tabulce ‚omezení hluku‘.

Důvodem není nic jiného než již tradiční „omezení hluku“. Tento důvod je ovšem spíše úsměvný, neboť ve většině délky omezeného úseku není koho rušit a navíc zde zrovna probíhají (a dlouho probíhat budou) i stavební práce přímo na silničním tělese a ty jistě také nejsou zrovna nejtišší.

TIP: Přečtěte si související komentář Prahou už jen rychlostí 50 km/h: nejhorší možné řešení

Zároveň se rychlým zavedením nových značek navodily i nějaké groteskní momenty. Při průjezdu již zmiňovanou stavbou bylo zpočátku přenosným dopravním značením povoleno zvýšit rychlost na 60km/h.

Dále je poněkud zvláštní, že na takto kapacitní komunikaci je dle odpovědných orgánů nutné jezdit padesátkou, avšak v souběžných komunikacích Radotínská a Mezichuchelská je místy povolena i sedmdesátka. Proto nezbývá než řidičům doporučit, že pokud opravdu spěchají, tak je pro ně výhodnější jet obytnou zástavbou městské části Velká Chuchle.

Text: Robert Honc
Foto: forum.ceskedalnice.cz

Galerie