Intelektuál Henryk Lahola za volantem

Henryk LaholaV našem magazínu píšeme v rubrice „To je moje“ o autech obyčejných lidí. Ale jak jezdí ti slavní? Dnes jsem se podíval na známého intelektuála JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henryka Laholu. Fotografie slavného rodáka z Babic, který se může pochlubit několika akademickými tituly, totiž neustále koluje po internetu.

Vydáno: 13.11.2007 

Přestože intelektuál JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Lahola má pouze jedny jediné webové stránky na adrese henryklahola.nazory.cz, najdeme o něm zmínku na mnoha místech českého internetu. Protože se dostal i do encyklopedie Wikipedia, není pochyb, že jde o důležitou osobnost moderní doby.

Snažil jsem se vypátrat, jaký je vlastně postoj JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Laholy k motorismu jako takovému. Ač jsou jeho stránky dosti obsáhlé, nachází se na nich jen drobná zmínka. Jde o popisek k fotografii.

„Můj Bože, to je ale neuvěřitelný pocit! Po tolika desetiletích sedět si klidně za volantem a řídit si – jakoby nic – bývalé služební vozidlo někdejší veřejné bezpečnosti z let osmdesátých či dokonce sedmdesátých z něhož na mně dýchá fluidum dávné totalitní minulosti,“ popisuje své zážitky JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Lahola.

Zdá se tedy, že jde o vozidlo opravdu staré. A co víc: JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Lahola, ač nezaměstnaný, patřící k intelektuální elitě českého národa, se v této větě přiznává, že auto neřídil celá desetiletí. Myslí tím snad toto konkrétní, nebo auta jako celek?

Automobilový test

Těžkou soudit. Ale zdá se, že jinak technice vozidla velmi dobře rozumí. Posuďte sami: „Nemá to sice ještě posilovač řízení a ani posilovač brzd. Má to sytič a starodávnou převodovku se čtyřmi převodovými stupni. Na rozdíl od „Hadimršky“; model 1937, tato Lada má alespoň ty pásy ve předu (vzadu nemá pásy ani ona!),“ popisuje vůz, který mu byl zřejmě zapůjčen k odbornému intelektuálskému testu.

A nezapomene si ani přisadit: „Tehdejší příslušníci Sboru národní bezpečnosti by asi teď vzteky padli na zadek…“

JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Lahola dokázal, že motorismu rozumí. Hravě zvládne odborně popsat testovaný vůz. Podívejme se tedy ještě do encyklopedie, abychom zjistili, čím přesně JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Lahola jezdí.

Těchto automobilů je několik verzí, takže si nejsem zcela jist, ve které přesně JUDr. PhDr. Mgr et Mgr. Henryk Lahola sedí. Zkusme ale trošku hádat. Podle mě jde o vůz VAZ 21011 – Lada 1300 vyrobený v Sovětském svazu okolo roku 1982.

Ten vycházel z typu VAZ 2101, měl ale větší motor a byl upraven také jeho vzhled. Lada 1300 měla jiné nárazníky (s podélným pryžovým pruhem) a odsávací mřížky na zadním sloupku karosérie. Model VAZ 21011 byl vyráběn v letech 1974 až 1988. V letech 1978 až 1988 byl vyráběn také model VAZ 21013 s motorem 1500.

Text: Pepa Nágl
Foto: Diskuze PFUK

Henryk Lahola
Intelektuál za volantem – jeho štastné chívle. (Zdroj: Diskuze PFUK)

Galerie