Crash test: Má padesátka v obci smysl?

Crash testRychlostní limity překračuje každý. Někdy jen o pár kilometrů v hodině, někdy o desítky. Policie bývá k těm nižším prohřeškům často tolerantní. Jaký je rozdíl mezi tím, že jsem jel 50 nebo 55 kilometrů v hodině? Velký, ukazují výsledky crash testu srážky auta s chodcem.


Vydáno: 15.11.2007 

I já jsem jezdil tak 10 kilometrů v hodině nad limit – minimálně dva roky. A pokutu za nedovolenou rychlost jsem nikdy nedostal. Přitom i malé zvýšení rychlosti může mít zcela zásadní význam. Nejvíce právě ve městě, kde hrozí srážka s chodcem. A zde má každý kilometr v hodině cenu zlata.

Tak například vozidlo jede v obci 60km/h. Řidič uvidí chodce 50 metrů před sebou a začne brzdit. Poměrně jednoduchým výpočtem se dostaneme k výsledku 45 metrů a pár centimetrů brzdné dráhy. Tedy řidič zastavil ještě s téměř pětimetrovou rezervou.

Je ale nutné si uvědomit, že brzdná dráha závisí na reakci řidiče a na povrchu vozovky. Takže tento řidič sice zastaví ale jen za ideálních podmínek. Musí být soustředěný, mít reakční dobu asi jednu sekundu a povrch musí být suchý s dobrou přilnavostí. Stačí aby silnice byla vlhká, a právě přilnavost se velmi změní. Řidič, který si to neuvědomí zastaví ve vzdálenost mínus 2,2 metru. To znamená, že chodec už měl smůlu.

Jak může dopadnout takový střet s chodcem, kterého auto „šikovně“; nabralo, je vidět na fotografiích. Ty se mi podařilo pořídit na crash testu, kterého jsem se nedávno zúčastnil. Upozorňuji, že vozidlo jelo pouze 30 km/h!

Crash test
Strejda by měl velké problémy to přežít 

A teď si představte situaci, že jedete v noci, z nějaké párty – plné auto veselých kamarádů, hlasitá hudba a všeobecné veselí. Po okresní silnici to pěkně valíte, vždyť je přece noc. Přijedete do obce, sundáte nohu z plynu ale stále jedete dost rychle. A najednou se vynoří podobně veselý strejda, který se vrací ze zábavy. Nejste soustředění, s viditelností to taky moc slavné není, ale hlavně ta rychlost. Všem je asi jasné, že pokud dojde ke střetu se strejdou, konči všechna legrace. Chcete znát fakta?

 

Strejdu vidíte 40 m před autem. Než dupnete na brzdu, uběhne asi 1,5 sekundy. Tím pádem ujedete 29,7 metrů a z oněch čtyřiceti vám zbývá 10,3 metru. Za půl vteřiny máte strejdu na kapotě. Srazili jste ho v rychlosti 63 km/h.

Odpověď je proto jasná, padesát v obci má smysl a někdy je to dokonce až moc. Jednou jsem srazil srnku. Opravdu to je velice nepříjemná věc. A to se jedná jen o zvíře. Srazit člověka kvůli zdržení, které se počítá na minuty, to se opravdu nevyplatí. Navíc podle uvedeného příkladu by měl strejda co dělat aby to vůbec přežil.

Ke srážce vozidla s chodcem se ještě vrátím. Po obdržení výsledků z už zmíněného crash testu připravíme reportáž na toto téma s podrobným vyhodnocením.

Text a foto: Lukáš Dittrich

Galerie